Ocet to produkt niezwykle popularny w polskiej kuchni. Dodawany do potraw doskonale wzbogaca ich smak. Jednak w naszym kraju najczęściej stosujemy tylko trzy jego rodzaje: winny, spirytusowy lub balsamiczny. Tymczasem na rynku dostępna jest cała paleta octowych smaków, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych potraw. Oto krótki przewodnik po smakach i kolorach octów.
Ocet, jako dodatek to potraw, znany jest już od wieków. Starożytne cywilizacje stosowały go do konserwowania żywności. Pośród licznych propozycji znajdziemy takie jak: mirabelka,
orzech włoski czy malina. Każdy z nich wzbogaci smak innych potraw. Warto pamiętać, że na rynku możemy znaleźć zarówno ocet, jak i jego smakowe odpowiedniki pod postacią kremu, który jest gęstszy i intensywniejszy. Niestety, dla osób, które preferują delikatniejsze smaki, jego aromat może być zbyt mocny.
Ocet malinowyJego smak przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za octami. Słodka nuta doskonale komponuje się z serami, gotowanymi warzywami oraz sosami do mięs. Dzięki takiemu dodatkowi, nawet tradycyjne danie nabierze szlachetnego smaku. Przy jego użyciu można łatwo przygotować pyszną i zdrową sałatkę.
Ocet mirabelkowyMa subtelny smak dojrzałej
mirabelki. Dzięki delikatnie wyczuwalnej owocowej słodyczy doskonale nada się do sałatek, sera, świeżych owoców oraz wykwintnych deserów.
Ocet z orzechów włoskichPrzypadnie do gustu w szczególności osobom, które cenią sobie wyraziste smaki. Charakterystyczny posmak orzechów będzie doskonale komponować się z sałatkami owocowymi i przekąskami z dodatkiem białych serów. Ocet ten będzie też świetnym uzupełnieniem zup. W
Kühne